Fördelar för familjen

Det finns många fördelar för syskonen när mamma slipper åka till sjukhuset för att föda. Vissa föräldrar låter de större barnen vara med hela vägen, även under själva förlossningen. Andra vill vara ostörda och låter en vän eller släkting passa barnet/barnen i ett annat rum eller hemma hos sig själva. Syskonen får sedan komma in och se det lilla underverket när föräldrarna själva vill.

Flera föräldrar som fött hemma menar att det faktum att det större barnet har fått vara nära sitt lilla syskon från början, och inte behövt separera från föräldrarna under tiden syskonet föds, har varit mycket positivt. De tror att detta har varit en bidragande orsak till att det äldre barnet inte känt någon särskild svartsjuka gentemot det yngre.
Även för syskon i tonåren kan en hemförlossning bli en erfarenhet som skänker stor trygghet inför det egna föräldraskapet senare i livet.

Att en hemförlossning har fördelar för pappan/partnern har vi redan beskrivit. Hans roll blir en av de viktigaste – inte bara före och under själv födseln, utan även efteråt. Han behöver pyssla om den nyblivna mamman på det sätt hon vill, och se till att syskonen har det bra. Han kanske tar kort på bebisen för att föreviga dess första timmar på jorden.
Han tar ansvar för att rummet där mamman och bebisen ligger är lagom varmt och att båda har vad de behöver, att sängen får rena lakan om det behövs och att det städas i ordning. Och det är han som ordnar detaljerna kring det eventuella firandet. Ett nytt barns ankomst är en av livets absoluta höjdpunkter, och högtiden kan bli mycket högtidlig när man firar den hemma!

Lämna ett svar