Kropp och själ under graviditeten

Har du funderat på att gå en förlossningsförberedande kurs? Om du väntar ditt första barn, eller inte känner dig helt säker på hur du vill föda ditt barn, kan det vara en mycket bra idé att gå en sådan kurs.
Dels finns det de kurser som mödravården arrangerar, och så finns det fristående kurser, bland annat hos studieförbunden eller på de privata mödravårdsklinikerna. Den som leder kursen kan vara en utbildad födselpedagog, en barnmorska eller någon annan.
Längst ner hittar du adresser och tips på ställen att söka vidare.

Det är förstås viktigt och skönt att ta god hand om sig själv när man väntar barn. Det innebär bland annat att äta rätt och motionera lagom – men även att undvika att utsätta sig och sitt väntade barn för onödiga procedurer. Många av de kvinnor som valt att föda hemma har också bestämt sig för att inte i onödan göra ultraljud, varken med doppler för att lyssna på hjärtljudet eller för att mäta barnets storlek på den rutinmässiga mätningen i vecka 16. Vissa vill inte ta rubellaprov om de redan vet med sig att de haft röda hund. Dessa och många andra undersökningar är dock upp till var och en att informera sig om och ta ställning till.
Eftersom det ligger lite i sakens natur att man tar ett större ansvar för sin egen graviditet när man valt att föda hemma är det också vanligt att blivande hemfödare överhuvudtaget håller hälsan med bra kost, minskar stress, aktar sig för droger och gifter och ser till att känna efter så att både de själva och bebisen mår bra.

Födselförberedande kurser
De flesta barnmorskemottagningar (mödravårdscentraler/MVC), både landstingets och de privata, har födselförberedande kurser. Ibland kallas de för föräldraförberedande, profylax- eller förlossningskurser. Det är olika kvalitet på kurserna, så om du inte tycker att ditt MVC har en bra kurs så kan du försöka hitta en bättre. En del kurser är gratis och några kostar pengar.
Här är några länkar som du kan börja att leta från:

Hela landet
Hitta en förlossningspedagog
En bra start (mest Gbg-området)

Alingsås, Göteborg och Kungsbacka
Syster Stork
Föräldraskolan
Omhulda
Profylaxgruppen

Linköping
Storkens Barnmorskemottagning

Lund
Profylaxgruppen

Stockholm
Barnmorskemottagningar i Stockholm
Barnmorskorna i Gamla Stan
Lena Eneqvist (intensivkurs)
Mama Mia
Profylaxgruppen
X-ist för unga föräldrar

Uppsala
Studieförbundet Vuxenskolan (Janette Brandt)

Känner du till fler födselförberedande kurser, eller har du erfarenhet av någon av de kurser som vi har listat här? Skriv en kommentar!

4 svar på ”Kropp och själ under graviditeten”

  1. Att jag inte har hittat det här förut!!! Har inte hunnit läsa så mycket än men det verkar ju toppenbra – jag riktigt jublar inombords! Sedan slutet av juni blogggar jag om förlossningsvården, men jag har granskat den ända sedan min nu 4 månader gamla dottetdotter föddes på SÖS då jag var med som stödperson. Jag var aktiv medlem i Föreningen Föda hemma på 80-talet, men har tyvärr inte själv fött barn hemma. Min dotter ville göra det redan för 6 år sen men eftersom MVC-morskan tyckte att barnet inte hade vuxit som han skulle avrådde hon från hemförlossning. Då skulle hon föda på bli ABC-kliniken på SÖS istället, men så gick tyvärr vattnet 4 veckor för tidigt så då blev det vanliga förlossningen på SÖS istället. Och p.g.a. läkares klant blev det slutligen akut kejsarsnitt. Nu vill jag därför fokusera på sjukhusförlossningar eftersom det trots allt är där de flesta barn föds – och skadas av de många felaktiga rutinerna.
    Välkomna att läsa min blogg också!

  2. Hej

    Vill gärna föda mitt tredje barn hemma Har fött ett hemma redan, men det var i Holland. Jag bor i Lerum nära Göteborg. Kan någon tipsa mig om villiga barnmorskor i närheten?

    Mycket tacksam

    Monique

Lämna ett svar