Föda utan barnmorska

Det finns föräldrar som av olika anledningar vill föda helt själva, utan barnmorska. Det finns också föräldrar vars barn föds innan barnmorskan hinner komma, utan att det var planerat så. I båda fallen kan det vara bra att i förväg ha tänkt igenom vad ni behöver veta och ha hemma för att klara er på egen hand.

Det första man ska komma ihåg är att miljontals barn har fötts utan barnmorska och med lyckad utgång. Människans utveckling genom årmiljonerna har anpassat oss till överlevnad så långt det bara går. Exempelvis har en gravid kvinna cirka tre liter mer blod i kroppen än en icke-gravid, vilket gör att hon har lite marginaler om hon skulle blöda vid förlossningen.

Ett annat exempel är att det nyfödda barnet har ett högt hemoglobinvärde och kommer ut till en miljö med betydligt högre syrehalt än vad det haft i magen. Jämför med en bloddopad toppidrottskvinna! Syrepåslaget som barnet får gör att vår helt vanliga luft fungerar lite som ett syretält. Det kan vara skönt att veta om barnet är lite medtaget när det kommer ut.

Många som föder oplanerat utan barnmorska gör det för att bebisen kommer snabbare än väntat. Även om det kan kännas överraskande med en snabb förlossning så kan man trösta sig med att de ofta är lätta och okomplicerade.

Om du känner att du vill ha ”utrustning” hemma kan du höra med din barnmorska om du får låna rena bomullssnören att knyta runt navelsträngen, en tratt om ni vill lyssna på barnets hjärtljud och en graderad skål för att mäta en eventuell blödning. Alla dessa saker går naturligtvis också att skaffa på annat sätt.

Den bästa platsen att föda ensam på är på golvet, på en madrass eller en filt. Se till att rummet är varmt och att barnet kan hållas varmt. Har ni möjlighet så se till att ha allt ni behöver nära – telefon (med luren av), mat, kall och varm dryck och så vidare. Ju mindre ni behöver springa iväg och hämta saker desto bättre. Ta gärna dit alla husets handdukar – de kommer säkert att behövas till både värme och rengöring.
Läs mer i kapitlet ”Att rycka in som barnmorska”.

Vad gör man när barnet är fött? Tar det lugnt, om både mamman och barnet mår bra. Besiktigar bebisen, låter lugnet råda.

Om barnet andas dåligt eller rossligt behöver det sugas. Sätt din egen mun över barnets näsa och mun och sug ut eventuell gegga, så att det inte kommer ner i barnets lungor. Oroa dig inte för att suga för löst eller för hårt – du kommer att känna precis hur hårt du måste ta i.

Om minsta tveksamhet kring barnets tillstånd råder, ring barnmorskan, barnläkaren eller sjukhuset. Samma sak om det verkar bli krångel med moderkakan eller om mamman verkar väldigt medtagen eller blöder mycket. Se avsnittet om komplikationer.

Det är oftast inte nödvändigt att genast jaga iväg med den nyfödda ut på stan för en läkarundersökning. Däremot brukar man varmt rekommendera en läkarundersökning inom 72 timmar. Det är viktigt att man till exempel kollar barnets höfter för att kunna rätta till eventuella problem i tid.

I bästa fall kanske du kan få din barnläkare att komma hem till er – det finns åtminstone läkare i Stockholm som gärna gör hembesök för att bespara det nyfödda barnet resan till vårdcentralen.

Har du själv fött hemma utan barnmorska och vill lägga till ett bra tips: skriv en kommentar!

Ett svar på ”Föda utan barnmorska”

  1. Chili stoppar yttre och inre blödning, Drick starkt te efter förlossningen ( det ger sammandragningar ) ifall du har mycket bristningar i underlivet. Oftast så är endorfinerna så höga så att man kan göra teet ganska starkt. Bara lägg i en näve chili cayennepeppar i en gryta låt dra i tio minuter-30 minuter, drick. Kom ihåg det gör oftast inte ont och capsaisinet är starkare än det känns. För de mest dramatiska, jag har läst att en barnmorska skrivit att i de flesta fall slutar kraftig blödning om modern äter av moderkakan rå. Man kan använda moderkakan för att ge barnet mer värme, svep den om barnet ifall det är kyligt ta dig in i värmen snabbast möjligt. Att amma gör att blödningen oftast minskar ifall den är onormalt kraftig. Ta K-vitamin som gör att blodet blir tjockare, varning för blodpropp, läs instruktionen. 170 hemoglobin är inte farligt när man ska föda, Det kanske finns hemoglobin sprutor ”shots” som man kan använda före t.ex de som används före operation. Näs sugslang kan man använda på småbarn för att få ut snor, köp på apoteket, kan användas som sug, fast de är mer lämpade för sånt som sitter djupt inne i näsan. Lär dig återupplivning av spädbarn innan du föder hemma. På barnet på mage på ditt knä är praktiskt med huvudet och överkroppen är neråt så att slemmet kommer ut. Lämna helst inte din baby ensam.

Lämna ett svar