Lugnare start för barn och föräldrar

Hur hemlik än miljön kan vara i ett förlossningsrum så är man ändå inte hemma, och det upplever många som avgörande. För dem känns allting lugnare hemma. Andelen nya intryck är färre, allts om är vant och hemtamt gör att man känner sig trygg. Flera mammor som har erfarenhet av både hem- och sjukhusförlossning tycker att de hade mycket lättare att komma igång med amningen hemma eftersom de var mer ostörda där. Detta hade även som resultat att de ammade mer och längre.

Hemfödande föräldrar upplever också att den lugna miljön är fördelaktig för det nyfödda barnets hälsa. Detta bekräftas av de svenska barnläkare och barnmorskor som har lagt märke till att de hemfödda barnen inte går ner i vikt lika mycket som nyfödda på sjukhus, eller inte alls.

Möjligheten att närvara vid och uppmärksamma allt som händer med barnet är mycket stora vid en hemfödsel. Som förälder vet man exakt vad som händer med barnet. Inga överraskningar uppstår, inga konflikter med personalen om amningssätt eller tider, användande av napp eller annat. Man kan ha barnet hos sig hela tiden om man så vill och behöver aldrig tänka på att man själv eller det lilla barnet ska störa eller väcka andra.

”För egen del var det en obeskrivligt läkande, stärkande och befriande upplevelse. Det var så lugnt och jag hade sådan makt över mitt liv i en utsatt stund. Och jag fick kämpa själv, för min egen skull, och dessa fantastiska människor var där och stödde mig. En andlig och fysisk upplevelse av enorm magnitud!
Mitt barn mådde mycket bättre av det, hon fick en lugn start med många andhämtningspauser, ingen stress! Jag tycker också att hon utvecklades bättre under de första månaderna, men det är ju subjektivt.”
Freja

Lämna ett svar