Medhjälpare

Så nu har vi en födande kvinna i rummet, hennes man, en barnmorska, en doula, två små barn och en mormor. Därtill en väninna som fotograferar, en granne som bara tittade in för att se varför det var fest och kanske grannens katt …

Hur många kan man egentligen vara i ett förlossningsrum? Enligt Michel Odent ska det vara så få personer som möjligt i det rum där kvinnan föder. Han menar att störningar orsakar komplikationer, och berättar med en rysning om amerikanska hemförlossningar med hela hejaklackar av vänner som bara ställt till med oreda och elände.

Naturligtvis är det upp till dig själv att bestämma hur många du vill ha med när du föder ditt barn. Generellt kan man dock säga att ju fler personer som är inblandade, desto mer kan hända och gå fel. De allra flesta födande kvinnor är mycket känsliga för intryck och för andras behov.
En födsel väcker också starka känslor hos andra – känslor som de kanske inte har räknat med att uppleva.

Ett råd, om du vill ha både barnmorska, partner, barnvakt och eventuella vänner i huset, är att be alla som inte absolut måste vara i rummet att hålla sig utom syn- och hörhåll tills allt är klart. Det brukar fungera alldeles utmärkt.

2 svar på ”Medhjälpare”

  1. Jag tror att Michel Odent har helt rätt men det viktigaste är att man känner sig trygg, oavsett hur många eller få som finns i rummet. När jag födde mitt andra barn var förutom min partner och mina två fantastiska barnmorskor närvarande, också vår 3-årige son som tyckte det var den naturligaste saki världen, hans ”barnvakt” som också råkar vara min vän och granne, hon är dessutom barnmorska (vilken bonus). Hennes 10-årige son var också med och såg förundrat lilla Blimah födas. Jag kände verkligen aktivt efter om detta var vad jag ville (det var inte så vi hade planerat det) och jag hade inga känslor av otrygghet eller att det störde mig på något sätt. Inte att förglömma låg kattten dessutom på en pall bredvid mig och sov sig igenom förlossningen. Som en av mina barnmorskor uttryckte det, ju fler vi var i rummet desto fortare gick förlossningen framåt. Så var det verkligen! Med detta sagt, trygghet är a och o, känn efter själv, det finns inga rätta svar för denna magiska resa som en förlossning är.

  2. Hej Erika, det låter som om du hade en fin och trygg förlossning, härligt! Och tillochmed katten var med 🙂
    Precis som du säger, det finns inga rätta svar utöver hur man själv känner det.

Lämna ett svar